Vinyl.cz // on-line Vinyl Shop

Zajímavosti: Jak vzniká vinyl?!?!

18. září 2008   // Pauls.B

Zajímavosti: Jak vzniká vinyl?!?!Máš-li cca deset minut čas, doporučuju shlédnout níže dvě velice zajímavá videa (případně níže také přečíst několik vět), která tě hlouběji zavedou do tajů výroby našich oblíbených černých placek. Osobně bych toto odvětví nazval "profesorskou prací"… No není to nádhera? Takhle se rodí naše vinyly :) Opravdu parádní!!!

----------------------------------------------------------------------------

Pracovní postup (slovní):

Mastering/Cutting
Zvukový záznam z výchozího nosiče nebo dat je převeden na elektrický signál, který pak vyvolá odpovídající pohyb safírového řezacího nože ve dvou vzájemně kolmých pohybových směrech, příslušejících levému a pravému kanálu stereofonního záznamu. Na speciálním stroji, v principu podobném soustruhu se vyřízne do vrstvy laku na hliníkovém kotouči drážka trojúhelníkového profilu, která má v jednom boku výchylky odpovídající levému a druhém boku pravému kanálu. Technik kontroluje pomocí přístrojů elektrický signál i řezanou drážku a nastaví stroj tak, aby dosáhl co nejlepšího výsledku. V případě postupu dle technologie DMM se používá diamantový nůž a drážka se řeže do měděné vrstvy na kotouči z nemagnetické oceli.

Galvanoplastika/výroba matric
Po nastříkání roztoku dusičnanu stříbrného se na lakovém povrchu s drážkami vyloučí nepatrná elektricky vodivá vrstvička stříbra. Postříbřená laková folie se zavěsí jako katoda do niklovací lázně, kterou tvoří roztok niklových solí a dalších přísad. U technologie DMM choulostivý proces stříbření odpadá a měděný nosič putuje do lázně přímo. Elektrický proud, procházející od niklové anody ke katodě způsobí, že se na katodě postupně vyloučí potřebná vrstva kovového niklu. Oddělením narostlé niklové vrstvy získáme zrcadlový obraz – negativ záznamu – surovou matrici.

Lisování
Surová matrice se po předchozím vytvarování upne na lisovací formu. Do hydraulického lisu se mezi dvě předehřáté formy s matricemi vloží etiketa jedné strany desky, dávka předehřátého lisovacího materiálu a etiketa druhé strany. Potom působením tlaku 100 nebo i více tun a teploty 160ºC ( 345ºF ) lisovací materiál dokonale okopíruje povrch matrice s drážkami. Po ochlazení formy a otevření lisu se deska vyjme, ořízne na předepsaný průměr, vizuálně zkontroluje a zabalí...

----------------------------------------------------------------------------

Pracovní postup (vizuální):

Čerpáno z GZ Digital Media